Fă-ți hainele să reziste mai mult spălându-le corect. Etichetele cu instrucțiuni de spălare atașate fiecărui articol vestimentar îți indică exact din ce tip (sau tipuri) de material este fabricat, așa că nu uita să le verifici întotdeauna înainte de a arunca hainele în mașina de spălat.
Iată 10 tipuri obișnuite de țesături pe care le-ai putea găsi în garderoba ta și câteva sfaturi utile despre curățarea acestora în mașina de spălat:
Înmoaie bumbacul, dacă este necesar, apoi spală-l în apă fierbinte cu detergent standard sau apă rece cu detergent de apă rece. Poți spăla țesături de bumbac mai delicate cu mâna, dacă dorești. Un tricou de bumbac îl poți spăla ca pe lână (a se vedea #4) și rulează-l într-un prosop pentru a îndepărta o parte din umezeală. Usucă-l pe o sârmă de rufe.
Spală acest tip de material frecvent prin spălare de mână sau la mașina de spalat rufe. Dacă îl speli la mașină, utilizează un ciclu ușor.
Acrilic, acetat și triacetat: apă caldă și pulbere de detergent standard. Usucă hainele din aceste materiale natural, departe de căldură artificială.
Nylon: Se spală în apă fierbinte cu detergent standard. Nu folosi niciodată înălbitor. Clătește bine și usucă prin picurare.
În general, cel mai bine este să cureți mătasea la o curățătorie uscată. Dacă pe etichetă scrie “colorourfast” și “lavabil”, spal-o manual ca pe lână (punctul 4), dar ultima clătire ar trebui să fie în apă rece. Dacă nu ești sigur dacă culoarea este rezistentă sau dacă mătasea este multicoloră, spal-o în apă rece, adăugând o lingură de oțet alb la 4 litri de apă.
Un pic de oțet alb la clătirea finală va ajuta la restabilirea strălucirii mătăsii, dar înmoaie-o în apă rece cu cel puțin 10 minute înainte de următoarea spălare pentru a îndepărta oțetul. Usucă mătasea prin picurare la umbră și calcă îmbrăcămintea în timp ce este încă udă cu un fier de călcat moderat fierbinte.
Spală întotdeauna lâna cu un produs de curățare recomandat special pentru lână și, cu excepția cazului în care produsul menționează pe etichetă „doar pentru curățătorie chimică” sau „se poate spăla la mașina de spălat”, spală hainele de lână numai manual. Se dizolvă detergentul bine în apă călduță (căldura este dușmanul lânii și poate duce la micșorare) și se trece spuma prin îmbrăcăminte.
Nu freca sau răsuci, deoarece poți provoca o contracție a materialului. Clătește bine cu apă călduță – este important să speli și să clătești întotdeauna lâna cu apă la aceeași temperatură. Rulează articolul vestimentar într-un prosop pentru a absorbi excesul de umiditate și pentru a ușura îmbrăcămintea pentru uscare. Așază îmbrăcămintea pe un prosop pentru a se usca, ferită de lumina soarelui și de căldură și întoarce-o ocazional pentru a se usca uniform.
Este mai sigur să speli articolele de îmbrăcăminte din in cu mâna sau la mașina de spălat, mai degrabă decât să le cureți chimic, deoarece acest proces ar putea provoca o încrețire permanentă. Pe măsură ce lenjeria se înmoaie și devine mai absorbantă cu fiecare spălare, încarcă mașina de spălat la jumătate din capacitate, astfel încât hainele să nu se răsucească și să își piardă forma.
Utilizează întotdeauna ciclul ușor al mașinii de spălat, în timp ce apa călduță sau rece funcționează cel mai bine. Pune hainele în uscător și scoate-le când sunt încă umede, deoarece pot deveni foarte rigide dacă sunt prea uscate.
În timp ce denimul este fabricat din bumbac 100% (vezi #1), există modalități de a avea grijă suplimentară de acest material pentru a preveni anumite probleme. Pentru a reduce la minimum pierderea culorii originale a blugilor / jachetei / fustei de denim, întoarce-le pe dos înainte de a le introduce mașina de spălat. Nu uita să închizi și toate fermoarele și nasturii!
De asemenea, îți poți spăla blugii după mai multe purtări, nu după fiecare purtare, deoarece blugii supra-spălați pot arăta estompați.
Puloverele și bluzele din cașmir trebuie spălate cu atenție. Nu le stoarce – uscarea prin rotire este cea mai bună, dar asigură-te că ai pus un prosop sau alte articole moi de îmbrăcăminte în uscător pentru a acționa ca un tampon. De asemenea, poți încerca să rulezi haina umedă într-un prosop mare și să storci apa din ea. Cașmirul se va întinde din cauza greutății apei. Nu pune niciodată cașmir într-un uscător.
Spală întotdeauna hainele din satin în apă rece și cu un detergent delicat, manual sau folosind ciclul delicat al mașinii de spălat pentru a păstra luciul materialului. Lasă-l să se înmoaie pentru câteva minute, apoi strânge-l ușor fără a răsuci materialul. Nu folosi un uscător. În schimb, așază haina pe un prosop pentru a se usca la aer la umbră.
Spală întotdeauna flanela în apă caldă pentru a-și menține culorile și pentru a preveni strângerea. Nu folosi niciodată apă fierbinte! Adaugă balsam pentru a menține moliciunea materialului textil, astfel încât să îl poți purta confortabil.